Jak pasteryzować przetwory w piekarniku? Sprawdź jakie to proste!

Jak pasteryzować owoce i warzywa w piekarniku? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jakich błędów nie popełniać? Przeczytaj dalszą część tego artykułu, a wyjaśnimy tobie jak pasteryzować przetwory w piekarniku.

Jak pasteryzować przetwory w piekarniku

Pasteryzacja to jeden z najprostszych sposobów na przedłużenie daty ważności do spożycia owoców i warzyw. Polega na oddziaływaniu wysoką temperaturą w okolicy 75-100 stopni Celsjusza na produkty spożywcze przez co zabijamy oraz jesteśmy wstanie zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych jednocześnie nie psując smaku oraz nie obniżając wartości odżywczych pasteryzowanych produktów. Najpopularniejszym sposobem pasteryzacji domowych przetworów jest tak zwana pasteryzacja ” Na mokro”. Polega ona na zagotowywaniu słoików z zawartymi w środku owocami lub warzywami. Największą wadą tej metody jest czas jaki należy poświęcić na ciągłe doglądanie pasteryzowanych słoików, sprawdzanie czasu czy wymianę wody przy każdej następnej partii. Alternatywą dla pasteryzacji ” Na mokro” jest tak zwana pasteryzacja ” Na sucho” czy w piekarniku z termoobiegiem. Jest to prosta metoda nie wymuszająca od ciebie dużego zaangażowania oraz czasu jaki musisz poświęcić na pasteryzację przetworów.

Jak pasteryzować przetwory w piekarniku

Zacznij od doboru odpowiednich nakrętek, przy pasteryzacji przetworów w piekarniku należy używać jedynie nakrętek typu twist. Nakrętki typu weck mogą się uszkadzać podczas pasteryzacji w piekarniku. Następnie należy przystąpić do dokładnego wyczyszczenia oraz wyparzenia słoików oraz nakrętek. Jeżeli wyczyścisz słoiki oraz nakrętki przystąp do umieszczenia w słojach przetworów pamiętając o zasadzie zostawienia około 2 cm wolnej przestrzeni między przetworami, a nakrętką. Następnie zakręć słoiki, nie zaleca się zakręcania nakrętek na siłę, dokręcisz je mocniej na sam koniec pasteryzacji.

Wyłóż papier do pieczenia na blaszce od piekarnika i następnie połóż na niej słoiki z przetworami nakrętką do góry. Następnie nastaw swój piekarnik na 120 stopni Celsjusza i włącz termoobieg. Blachę ze słoikami wkładaj zawsze do rozgrzanego piekarnika. Czas pasteryzacji przetworów jest różny w zależności od zawartości słoików. Owoce należy pasteryzować 15-20 minut, w przypadku warzyw czas pasteryzacji jest dłuższy i powinien trwać co najmniej 30 minut. Jeżeli nie jesteś pewna czy przetwory zdążyły się już za pasteryzować spójrz na wieczko. Prawidłowo pasteryzowany słoik ma wieczko wypukłe. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij słoiki i połóż nakrętką do dołu do wystygnięcia najlepiej na 24 godziny. Po wystygnięciu dokręć mocniej nakrętki i przełóż do chłodnego i suchego miejsca.