Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce?

Zdecydowanie najpopularniejszym sposobem wydłużenia terminu do spożycia mięsa jest jego zamrożenie w zamrażarce. Współczesne zamrażarki są wyposażone w agregaty, które mogą wytworzyć temperaturę nawet do -20 stopni Celsjusza. Prawidłowo przechowywane mięso w zamrażarce nie będzie niczym się różnić od dopiero co kupionego kawałka mięsa w sklepie. Należy jednak pamiętać, że mięso jak i inne produkty przechowywane w zamrażarce nie mogą tam być trzymane w nieskończoność. Sprawdź jak długo można mrozić mięso w zamrażarce.

Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce?

Jak przygotować mięso do mrożenia

Wielu z nas ma z tym problem i popełnia proste błędy, które skutkują szybszym zepsuciem się mrożonego mięsa. Zacznijmy od początku mięso należy podzielić na odpowiedniej wielkości porcje i następnie każdą porcję włóż do osobnego woreczka foliowego. Woreczki w jakie spakujesz mięso muszą być przeznaczone do pakowania artykułów spożywczych oraz także mieć atest PZH. Najlepiej jeżeli mięso będziesz przechowywać w woreczkach do pakowania próżniowego( mięso spakowane w takie woreczki ma najdłuższą przydatność do spożycia oraz zajmuje najmniej miejsca w zamrażarce), jeżeli nie posiadasz takich woreczków to najlepszym rozwiązaniem będą woreczki z zamknięciem strunowym( jeżeli wybierzesz te woreczki to przed włożeniem go do zamrażalki pamiętaj żeby wypompować z woreczka jak najwięcej powietrza).

Pod żadnym pozorem nigdy nie myj mięsa pod bieżącą wodą! Woda daje pożywkę bakteriom co niewątpliwie wpłynie na jakość oraz także smak zamrażanego mięsa. Najlepszym rozwiązaniem jest skropienie mięsa sokiem z cytryny, sok z cytryny ograniczy rozwój bakterii. Mięso powinniście przechowywać w zamrażarce w temperaturze około -18 stopni Celsjusza. Bardzo dobrym sposobem jest opisanie każdego woreczka z nazwą przechowywanego mięsa oraz także datą mrożenia.

Jak długo powinno się przechowywać mięso w zamrażarce

Czas mrożenia mięsa jest różny w zależności od rodzaju mięsa:

  • wołowina i cielęcina do 8 miesięcy,
  • wieprzowina do 6 miesięcy,
  • mięso mielone do 2 miesięcy,
  • schabowe, gulasz do 6 miesięcy,
  • ryby słodkowodne od 3 do 4 miesięcy,
  • mięso drobiowe – możesz przechowywać najkrócej bo jedynie do 3 miesięcy ( zawiera dużo tzw. tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają).
  • dziczyzna (poza ptactwem) i wołowina: do 12 miesięcy,
  • baranina do 9 miesięcy,
  • królik i cielęcina do 8 miesięcy,
  • kiełbasy i szynki do 5 miesięcy,

Czas przechowywania mięsa może być krótszy jeżeli mamy do czynienia z tłustym kawałkiem mięsa.

Dania gotowe zawierające mięso:

Przygotowane już dania, szczególnie te gotowane, przechowuje się w zamrażarce znacznie krócej niż produkty surowe. Przyjmuje się, że można je mrozić maksymalnie miesiąc.