idealne ciasto na pierogi

Wydaje ci się, że ciasto na pierogi jest banalnie proste i nie da się go zrobić źle? Nic bardziej mylnego! Idealne ciasto na pierogi zależy w dużej mierze od kilku drobiazgów, o których często zapominamy a czynią pierogi delikatne i przepyszne. W poście zawarto 10 rad, dzięki którym pierogi już zawsze będą najlepsze i najsmaczniejsze.

Rezygnacja z podstawowego przepisu

Podstawy przepis na pierogi to połączenie mąki, wody i soli. Niestety ten przepis ma swoje wady. Przepis ten nie daje gwarancji, że ciasto będzie cienkie, delikatnie a dodatkowo elastyczne i zawsze idealnie ugotowane.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

  • 200 g mąki
  • 100 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła

Mąka

W przepisie na pierogi najważniejsza jest mąka a szczególnie jej typ. Najlepiej wybrać mąkę pszenną poznańską – typ 500. Ciasto z tej mąki jest najbardziej delikatne i miękkie a jednocześnie zostaje sklejone podczas gotowania.

Dodawanie wody

Do ciasta należy dodawać wodę stopniowo, po łyżce, nie więcej, ponieważ, jeśli wylejemy na mąkę całą wodę nie uda nam się wyrobić odpowiedniego ciasta. Podczas wyrabiania należy dodatkowo posypywać stolnicę mąką, by się do niej nie przyklejało. Z ilością mąki nie należy przesadzać, ponieważ ciasto wyjdzie twarde i niesmaczne.

Leżakowanie

Jeśli już wyrobisz ciasto koniecznie odstaw je na co najmniej 15 minut pod ściereczką. Po tym czasie ciasto stanie się bardziej wilgotne i elastyczne, dużo łatwiej będzie je rozwałkować na cienkie ciasto. Ciasto należy podzielić na kilka części, nie rozwałkowywać w całości, gdyż jest to dużo trudniejsze.

Temperatura wody do ciasta

Woda do ciasta musi być ciepła. Zimna woda spowoduje, że ciasto nie wyrośnie, będzie twarde i nieelastyczne.

Inne dodatki do ciasta

Na dodatkach do ciasta nie warto oszczędzać, im lepszej jakości tym lepiej. Jajka powinny być wiejskie, bądź „0”, masło o zawartości tłuszczu powyżej 83%, nie warto posiłkować się margaryną czy mieszankami tłuszczowymi, sól najlepiej himalajska.

Jak wykonać idealne ciasto na pierogi?

  • Do miski wsyp przesianą mąkę, sól.
  • Do gorącej wody włóż masło i dokładne rozpuść, następnie odczekaj, aż płyn będzie letni.
  • Dodawaj po trochu do mąki cały czas ugniatając ciasto.
  • Jajko roztrzep w miseczce a następnie dodaj do ciasta.
  • Gdy ciasto będzie miało stałą konsystencje posyp blat mąką i przełóż na nią ciasto.
  • Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie miało jednolitą konsystencje, nie będzie miało grudek, będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do dłoni.

Kolejnym bardzo ważnym elementem jest, to by przygotowane ciasto pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu pod ściereczką, potem będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne.

Po tym czasie wysyp mąkę na stolnice i rozwałkowuj ciasto. Powinno być ono jak najcieńsze, ponieważ w trakcie gotowania jeszcze odrobinę urośnie.

Gotowanie pierogów

Po wycięciu kształtów dokładnie zaklejaj każdego pieroga przyciskając przy brzegach, by nie rozkleił się przy gotowaniu. Nie nakładaj do środka zbyt dużej ilości farszu. Jeśli nawet kawałek pieroga jest źle sklejony, na pewno rozpadnie się w trakcie gotowania a farsz znajdzie się w garnku.

Gotowe pierogi wrzucaj do gotującej się wody z łyżką soli i łyżką oleju. Po około 4 minut od wypłynięcia pierogi są ugotowane. Poukładaj je pojedynczo na talerzu, by nie sklejały się jeden o drugi.

Jeśli skorzystasz z tych rad na pewno pierogi będą delikatne i przepyszne!