guma do zucia

Miętowa, owocowa, w listkach lub w pastylkach, przeważnie bez cukru. W sprzedaży mamy do wyboru wiele rodzajów gum do żucia. Każdy z nas wiele razy miał z nimi styczność w swoim życiu. Niektórzy z myślą o higienie  jamy ustnej żują gumy do żucia codziennie po każdym posiłku inni twierdzą, że  są  szkodliwe dla zdrowia. Jaka jest prawda? Czy możemy codziennie bezkarnie spożywać gumę do żucia? Koniecznie przeczytaj ten artykuł prawda może cię zaskoczyć. Po przeczytaniu tekstu guma do żucia nie będzie twoim ulubionym codziennym produktem.

Skład gumy do żucia

Skład gum do żucia u każdego producenta nie co różni się od siebie, jednak w każdej z nich możemy znaleźć:

Substancję bazową gumy na którą między innymi składa się polimer czyli po prostu plastik, który zapewnia gumie do żucia elastyczność i rozciągliwość.

Żywicę, która ma sprawić, że guma do żucia będzie twardsza i zwarta.

Wypełniacze na przykład talk.

Konserwanty, które mają zapewnić dłuższą datę ważności do spożycia.

Substancje słodzące czyli przeważnie słodziki chemiczne.

Aromaty substancje chemiczne jakie mają nadać gumie pożądany smak.

Barwniki jakie mają nadać gumie do żucia pożądany kolor

Gumy do żucia nie są produktami zakazanymi i składniki użyte do produkcji gum do żucia uznane są za bezpieczne, jednak niektóre z nich mogą budzić kontrowersje i mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Guma do żucia – Składniki szkodliwe dla zdrowia

Sztuczne słodziki

Są cenione, ponieważ nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, ale niestety prowadzone badania udowodniły, że niektóre słodziki powodują rozmnażanie się i mutację komórek nowotworowych.

Dwutlenek tytanu

W dużych dawkach dwutlenek tytanu uszkadza układ nerwowy oraz narządy wewnętrzne. Poza tym nawet niewielki ilości dwutlenku tytanu spowalniają nasz metabolizm oraz obniżają wchłanianie się żelaza, cynku oraz kwasów tłuszczowych.

Butylowany hydroksytoluen

Jest to substancja konserwująca, której zarzuca się uszkodzenia wątroby, obniżenie produkcji enzymów wątrobowych, uszkodzenia nerek oraz właściwości rakotwórcze.

Glicerol

Duże spożycie glicerolu powoduje obniżenie płodności, źle oddziałuje na nasze serce, powoduje problemy z koncentracją.

Ponadto gumy do żucia zawierają składniki przeczyszczające, węglowodany powodujące objawy jelita wrażliwego. Przy żuciu dużej ilości gum mogą wystąpić bóle brzucha, biegunki, bóle głowy.

Tak jak widać chociaż produkcja gum do żucia nie jest zakazana to ich skład nie jest całkowicie bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Najlepiej jest przed zakupem gumy do żucia dokładnie sprawdzić jej skład czym jest mniejszy tym lepiej dla naszego zdrowia. W szczególności powinniśmy to robić w przypadku zakupu gum do żucia dla naszych dzieci. Jeżeli nie jesteśmy pewni, że skład danego produktu nie jest bezpieczny dla zdrowia lepiej jest zrezygnować z zakupu.

Oczywiście gumy do żucia nie są do końca złe, potwierdzone jest pozytywne ich oddziaływanie na szkliwo naszych zębów, ksylitolem zawarty w niektórych gumach do żucia działa antybakteryjnie, przywracają prawidłowe pH jamy ustnej, żucie gumy powoduje zwiększenie produkcji śliny, która oczyszcza nasze zęby z resztek jedzenia.