Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to mięsne danie z dużą ilością mięsa wieprzowego m. in. szynki, łopatki bądź karkówki. Gulasz wieprzowy to jednogarnkowe danie mięsne pełne soczystych kawałków mięsa, warzyw i grzybów. Przepis na gulasz wieprzowy jest dosyć prosty, samo przygotowanie składników nie zajmuje dużo czasu, dłuższy czas zajmuje gotowanie gulaszu. Jeśli lubisz gulasz mocno warzywny możesz dodać więcej warzyw np. paprykę, cukinię, pomidory bądź większą ilość marchewki. Wielką zaletą tego gulaszu są leśne grzyby, dodają one pyszny smak, przepiękny aromat. Jeśli nie masz świeżych bądź mrożonych grzybów leśnych możesz dodać grzyby suszone dostępne cały rok w każdym sklepie.

Gulasz wieprzowy – Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, szynki
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g grzybów leśnych
  • 1 litr bulionu warzywnego bądź mięsnego
  • olej
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Gulasz wieprzowy – Wykonanie

Lubię jak gulasz jest bardzo mięsny. dlatego w przepisie jest 1 kilogram mięsa, jeśli wolisz wersję bardziej warzywną zmniejsz ilość mięsa np. 700 gramów. Moja ulubiona wersja gulaszu jest z szynki wieprzowej, ale przepyszny wychodzi również z łopatki wieprzowej bądź z karkówki wieprzowej w dowolnych proporcjach.

Mięso pokrój na mniej więcej równe kawałki, około 2×2 cm. Włóż mięso do miski, wsyp do miski sporą ilość soli, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrej papryki. Dokładnie wymieszać mięso z przyprawami. Włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.

gulasz wieprzowy

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do dużego garnka ze sporym dnem wlać większą ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucić całą cebulę, podsmażać do uzyskania złocistego koloru, uważać, by cebula nie przypaliła się w garnku. Następnie wyciągnąć mięso z lodówki, wyłożyć na przysmażoną cebulę, podsmażać przez około 5 minut co chwile mieszając, aby mięso dobrze przysmażyło się z każdej strony.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę, grzyby świeże również pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie masz świeżych grzybów można użyć suszonych, wystarczy, że wcześniej wymoczysz je przez kilka godzin. Grzyby wrzucić do przysmażonego mięsa.

Marchewkę obrać, następnie pokroić w cienkie plastry, dorzucić do garnka.

Po kilku minutach wlać wcześniej przygotowany bulion mięsny bądź warzywny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj pieprz, sól. Duś tak przygotowany gulasz przez około 1,5 godziny pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika.

Gulasz wieprzowy – Dodatkowe informacje

Jeśli po tym czasie gulasz wieprzowy będzie zbyt rzadki możesz zagęścić go za pomocą mąki pszennej. Do łyżki mąki dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj dokładnie ,by nie było grudek. Następnie dodaj do przygotowanego gulaszu i dokładnie wymieszaj i zagotuj gulasz wieprzowy. Może większość zna tą poradę, ale wiem, że są osoby, które o tym nie wiedzą. Aby szybko wymieszać wodę z mąką wsyp mąkę do małego słoika po koncentracie pomidorowym, dodaj wodę, zakręć słoik i potrząśnij kilkukrotnie. Po kilku sekundach woda z mąką będzie dokładnie wymieszana.

Gulasz wieprzowy bardzo dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami, różnymi rodzajami kasz np. gryczaną, jęczmienną pęczak. Domowy gulasz z szynki smakuje przepysznie również z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja uwielbiam gulasz z dodatkiem domowych buraczków albo kiszonymi ogórkami. Są też osoby, które jedzą gulasz z dodatkiem kopytek, pyz bądź innych mącznych produktów. Można również podawać gulasz do placków ziemniaczanych jako placek po zbójnicku.

gulasz wieprzowy

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Przepis na gulasz wieprzowy jest prosty i nieskomplikowany, Gulasz można zrobić z wykorzystaniem mięsa wieprzowego takiego jak łopatka, karkówka, szynka. Gulasz można zrobić z dodatkiem warzyw bądź w wersji mięsnej z niewielką ilością warzyw. Atutem gulaszu jest dodatek sporek ilości grzybów leśnych i pieczarek. Jeśli ciekawi cie jak zrobić gulasz wieprzowy wykorzystaj ten sprawdzony przepis. Gulasz najsmaczniejszy jest z dodatkiem ziemniaków, kaszy bądź świeżego pieczywa.