Grzaniec- Jak przygotować? Zdrowotne właściwości grzanego wina.

Grzaniec to napój niezwykle popularny o tej porze roku. Kiedy na dworze panuje nieprzyjemna aura wypicie grzanego wina potrafi umilić czas, rozgrzać oraz zrelaksować. Ale grzaniec to nie tylko trunek na zimne wieczory, ale również napój posiadający wiele zdrowotnych właściwości. W medycynie ludowej grzaniec przede wszystkim był stosowany przy infekcjach wirusowych takich jak grypa oraz przeziębienie. Poznaj wszystkie zdrowotne właściwości oraz prosty i szybki przepis na przygotowanie grzanego wina.

Grzaniec- Jak przygotować?

Nie ma sztywnego przepisu na grzańca. Oczywiście bazą jest wino, ale wybór dodatków jest całkowicie dobrowolny. Najlepszym dodatkiem do grzanego wina są przyprawy korzenne oraz cytrusy dodają one grzańcowi specyficznego smaku.

Składniki:

750 mln czerwonego wytrawnego lub pół wytrawnego wina,

1 pomarańcza lub cytryna,

1-2 łyżki miodu,

10 sztuk goździków,

kawałek korzenia imbiru,

1 łyżeczka cynamonu,

Jak przygotować:

Wlej do garnka butelkę czerwonego wina, dodaj łyżeczkę cynamonu, trochę startego na tarce korzenia imbiru, 10 sztuk goździków i następnie delikatnie podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy grzaniec uzyska temperaturę około 50-60 stopni Celsjusza zdejmij garnek z palnika. Następnie dodaj miód ( ilość dodanego miodu zależy od poziomu słodyczy jaką lubisz, najlepiej na 1 butelkę wina dodać 2 łyżki miodu) i kilka plasterków pomarańczy lub cytryny. Dla smaku możesz również dodać trochę startej na tarce skórki z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż miód się rozpuści. Później pozostało ci jedynie przelać grzańca do swoich ulubionych kubków, szklanek lub kieliszków.

Pamiętaj żeby nie doprowadzać grzańca wrzenia ponieważ wysoka temperatura negatywnie działa na składniki odżywcze zawarte w czerwonym winie. Miód oraz owoce powinno dodawać się na sam koniec, dopiero po zdjęciu z palnika.

Grzaniec- Właściwości zdrowotne

Grzaniec przede wszystkim poprawia krążenie krwi, chroni przed nadciśnieniem i miażdżycą, zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Alkohol w niewielkich dawkach rozluźnia oraz pomaga w zasypianiu. A znajdujące się w czerwonym winie antyoksydanty i przeciwutleniacze przeciwdziałają procesom starzenia oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Ponadto może również niwelować brzydki zapach z ust. Dodatki takie jak miód, goździki i imbir posiadają właściwości odkażające i antybakteryjne. Grzaniec najbardziej znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających co najbardziej się przydaje w okresie jesienno-zimowym. Nasze babcie stosowały go jako skuteczne lekarstwo podczas przeziębienia.

Wszystkie zdrowotne właściwości zależą od doboru dodatków do grzanego wina polecane są szczególnie przeprawy korzenne, miód oraz cytrusy. A jedyną rzeczą jaką należy pamiętać jest umiar. Picie alkoholu w dużych ilościach niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych.