gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza to jeden z moich ulubionych przysmaków późnego lata. Kukurydzy nie można kupić cały rok na okrągło, dlatego wraz z rozpoczęciem sezonu jadamy ją kilka razy w tygodniu. Można ją gotować, bądź grillować. Podawać z samą solą i masłem, bądź z dodatkiem dowolnych ziół i przypraw. Jeśli lubisz intensywne smaki świetnym wyborem będzie masło czosnkowe. W poście zawarto podstawowy przepis na najprostszą gotowaną kukurydzę. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut.

Gotowana kukurydza może być idealną przekąską między posiłkami, bądź jeśli dodamy do niej inne warzywa bądź sałatkę może być świetnym dodatkiem do obiadu. Kukurydza zawiera całą masę witamin. Zawiera witaminy A, B, E, selen oraz błonnik.

Gotowana kukurydza – Składniki

2 kolby młodej kukurydzy

1/4 kostki masła

łyżeczka cukru

szczypta soli

Przygotowanie

Wybieraj niewielkie i mocno żółte kukurydze, szybciej się gotują i będą słodsze w smaku. Kukurydze należy obrać z liści i „nitek” oraz dokładnie opłukać.

Do zimnej wody wsypujemy łyżeczkę cukru oraz kukurydzę. Można włożyć w całości bądź pokroić na połówki. Doprowadź wodę do wrzenia a następnie gotuj od 5 do 10 minut. Pamiętaj! Gotuj maksymalnie 10 minut, ponieważ im dłużej kukurydza będzie gotowana, tym bardziej będzie twardnieć. Aby sprawdzić, czy kukurydza jest już gotowa sprawdź co kilka minut stan ziaren kukurydzy widelcem bądź wykałaczką. Do wody również nie należy dodawać soli, ponieważ również spowoduje stwardnienie kukurydzy. Jeśli nie chcesz dodawać cukru do wody równie dobrze możesz nie dodawać niczego.

Jeśli chcesz, aby kukurydza smakowała inaczej możesz nasmarować ją masłem czosnkowym, bądź masłem z dodatkiem pietruszki bądź koperku.

Innym sposobem na przygotowanie kukurydzy jest jej grillowanie. Ugotuj kukurydzę w wodzie przez kilka minut następnie wysmaruj ziarna masłem z dodatkiem czosnku bądź przypraw. Tak przygotowaną kukurydzę zawiń w folię aluminiową i grilluj ją przez około 20 do 30 minut.

Po wyciągnięciu kukurydzy z garnka solimy ją i smarujemy intensywnie masłem. Kolby kukurydzy najlepiej je się trzymając w ręce, obgryzając ziarenka po kolei jedno po drugim, nie należy przejmować się brudnymi palcami i pobrudzoną twarzą, ważne jest, by czerpać radość z jedzenia 😉 Kukurydza jest dostępna zbyt krótko, by przejmować się takimi drobiazgami 😛