Duszona marchewka do obiadu

Bardzo lubię do obiadu zjeść surówkę na ciepło. Robię marchewkę z groszkiem, kapustę kiszoną na ciepło czy też buraczki na ciepło. Bardzo lubię również duszoną marchewkę na słodko z dodatkiem słodkiej papryki. Duszona marchewka smakuje wyśmienicie z dodatkiem ziemniaków puree i swojskiego schabowego 🙂 Marchewka często króluje na moim stole również jako dodatek do surówek czy przekąska między posiłkami. Czasem również robię soki marchewkowe bądź koktajle marchewkowe.

Duszona marchewka do obiadu – Składniki

  • około 1 kg marchewki (najlepiej młodej i kruchej)
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • około 100 g masła (mniej więcej 2 łyżki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz, słodka papryka

duszona marchewka

Duszona marchewka do obiadu – Wykonanie

Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w niewielkie kostki o w miarę równej wielkości,

Do garnka wrzuć pokrojoną marchewkę. Następnie zalej ją wodą, tak, aby marchewka w całości była przykryta. 0,5 l powinno wystarczyć, jeśli jednak nie wystarczy to dodaj więcej wody, tak by przykryć całą marchewkę. Włącz na niewielką moc palnika i doprowadź do wrzenia.

Dodaj masło, cukier i gotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Czas gotowania marchewki to pomiędzy 20 a 40 minut. Niestety trzeba co jakiś czas sprawdzać, młoda marchewka będzie gotowa wcześniej, stara marchew będzie potrzebować znacząco więcej czasu. Marchewkę należy od czasu do czasu wymieszać, większość wody powinna odparować.

Do niewielkiego słoika wlej wodę i mąkę, zakręć słoik i mocno wstrząśnij do uzyskania jednolitego sosu. Całość wlej do marchewki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez chwile ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Na koniec do duszonej marchewki dodaj do smaku sól, pieprz, słodką paprykę oraz ewentualnie cukrem, jeśli marchewka w smaku jest mało słodka.

Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po przygotowaniu z dodatkiem gotowanych ziemniaków i duszonego mięsa.

Smacznego!

Duszona marchewka – marchewka na ciepło do obiadu

Jakie lubicie dodatki do obiadu? Wolicie na ciepło czy na zimno? Zależnie co jest głównym daniem obiadowym daje różne dodatki, np. do frytek uwielbiam surówki ze świeżych warzyw a do ziemniaków gotowaną marchewkę bądź marchewkę z groszkiem. W sezonie letnim chętnie gotuję fasolkę szparagową a na zimno jem mizerię w wersji na słodko bądź na słono.

Przepis na duszoną marchewkę jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Marchewka na ciepło to marchewka gotowana z dodatkiem cukru i słodkiej papryki. Marchewka wychodzi idealnie miękka, słodkawa, moja cała rodzina ją uwielbia. Kojarzy mi się z weselami i imprezami, gdzie jest podawana jako dodatek do głównych dań.