Domowy krupnik – jak u babci!

Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa w której jest kasza jęczmienna, kawałki ziemniaków, marchewki ugotowania na bazie mięsa z kurczaka bądź indyka oraz świeżych warzyw. Dla jednych przepyszna, pożywna dla innych koszmar dzieciństwa pod postacią zdrowej kaszy. Ja i mój mąż uwielbiamy domowy krupnik. Jest to bardzo pożywna, sycąca zupa, pełna pysznych dodatków.

Kasza jęczmienna, staropolsko zwana krupami to główny składnik domowego krupnika. Jest to dodatek, którego dodajemy według własnego upodobania, jedni wolą jeśli zupa była gęsta, mięsista, by po włożeniu łyżki stała ona w zupie 😉 są też tacy co jedzą domowy krupnik jako typowe pierwsze danie i wolą by była ona lżejsza.

Domowy krupnik – Składniki

  • 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 litry wody
  • 1 golonko z indyka bądź ćwiartka z kurczaka
  • 4 skrzydełka
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • pół selera
  • łyżeczka soli
  • 4 ziela angielskie (rozgniecione)
  • 2 liście laurowe
  • garść koperku

Domowy krupnik – Wykonanie

Kaszę wypłukać dokładnie w zimnej wodzie. Zalać 3 litrami zimnej wody, dodać mięso i posolić. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem przez około godzinę.

Do zupy dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, całą cebulę. Gotować około 2 godziny.

Wyciągnąć mięso z zupy, obrać je z kości i włożyć ponownie do zupy.

Nakładać na talerze, na gotową porcję posypać porcje poszatkowanej pietruszki.

Przygotowanie krupniku jest proste, ale najważniejsze w jego przygotowaniu jest sporządzenie aromatycznego bulionu. Jeśli użyjemy odpowiedniej ilości mięsa i świeżych warzyw, bulion będzie aromatyczny a cała zupa będzie przepyszna. Jeśli nie przepadasz za mięsem z zupy możesz je wyciągnąć i wykorzystać jako farsz na pierogi bądź krokiety.

Kasza w trakcie gotowania mocno pęcznieje i znacząco zwiększa swoją objętość. Jeśli wsypiemy jej za dużo wciągnie sporą ilość płynu przez co może przestać być zupą a aromatycznym daniem z kaszy i warzyw 😉

Jeśli przygotujesz za dużo zupy możesz spokojnie ją za pasteryzować. Gorącą zupę wlej do czystych i wyparzonych słoików, następnie odwróć do góry dnem na całą noc do ostygnięcia. Zupę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet do miesiąca czasu.

Zupa krupnik

Wydaje ci się, że krupnik to trudna w wykonaniu zupa? Nic bardziej mylnego, przepis na krupnik jest prosty, mając bazę w postaci rosołu wykonuje się go bardzo szybko. Jednak najlepiej smakuje jeśli zrobimy krupnik na mięsie z dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej bądź innej kaszy, może być grubsza np. pęczak. Koniecznie wypróbujcie domowy krupnik z tego przepisu!