Domowy hot dog

Kto z nas raz na jakiś czas nie ma ochoty na typowy fast food? Chodzi za nami coś niezdrowego, kalorycznego i bardzo szybkiego w wykonaniu. Zamiast pójść do knajpy, baru szybkiej obsługi sprawdź jak szybko możesz zrobić danie fast food w swoim domu. Dziś proponuję szybki, pyszny i banalnie prosty domowy hot dog. Hot dogi kojarzą nam się z szybką przekąską w drodze kupioną na stacji benzynowej. Samej zdarzało mi się w trasie kupić kawę i hot doga 😉 Przepis na domowy hot dog jest banalnie prosty, większość składników na pewno masz w domu, bądź możesz kupić w okolicznym sklepie. Często najprostsze przepisy są naszymi ulubionymi i do nich wracamy najczęściej, nie do tych skomplikowanych z dużą ilością dodatkowych składników.

Domowy hot dog – Dodatkowe informacje

Dobrej jakości parówki to takie, które posiadają co najmniej 95% mięsa. Bez problemu możemy takie znaleźć w lokalnym sklepie, ale również w supermarketach. Minęły już czasy, że parówki to było najgorsze mięso, mieszanka odpadów z słynną celulozą i innymi śmieciami. Dziś parówki do hot dogów czy do innych posiłków można jeść bez wyrzutów sumienia. Można zamiast parówki zastosować inną ulubioną cienką kiełbaskę.

Bułki do dzisiejszych hot dogów kupiłam w pobliskiej piekarni, jednak polecam wykonanie bułek samodzielnie. To na prawdę proste i szybkie. Jeden z moich ulubionych przepisów na bułki pszenne znajduje się na stronie Kulinarne przeboje . Wystarczy, że bułki z przepisu zrobicie bardziej podłużne, np. na długość parówki i będą miały kształt idealny.

Do hot dogów możesz dodać również inne ulubione warzywa i sosy. Bazą zawsze jest dobrej jakości parówka i lekko przypieczona bułka. Możesz dodać ogórka świeżego, szczypiorek, prażoną cebulkę, tarty ser, dowolny sos np. BBQ, czosnkowy.

Domowy hot dog – Składniki

  • 4 podłużne bułki
  • 4 parówki bardzo dobrej jakości
  • garść mieszanki sałat
  • czerwona cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • musztarda
  • ostry ketchup

Domowy hot dog – Wykonanie

Z parówek zdejmij plastikową otoczkę, wrzuć na kilkanaście sekund do gorącej wody, nie gotuj, parówki mają się tylko podgrzać.

Bułki do hot dogów przetnij wzdłuż, ale nie całkowicie, tak by można było powkładać do niej składniki. Podgrzej otwartą bułkę 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tak, by bułka była lekko chrupiąca na wierzchu a miękka w środku, uważaj, by bułka do hot doga się nie rozłamała, ma być rozcięta, ale nadal w całości.

Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, zlej nadmiar wody. Cebulę pokrój na krążki.

Przygotowaną bułkę posmaruj z dwóch stron musztardą. Do bułki włóż sałatę, ogórki, pomidory, cebulę. Na warzywa nałóż przygotowaną wcześniej parówkę. Wszystko polej ketchupem. Bułkę możesz lekko przygnieść, by składniki nie powypadały w trakcie jedzenia.

Domowy hot dog najlepszy jest zjedzony od razu, gdyż zimna bułka przestaje być chrupka i gorzej smakuje.

Smacznego!