Dna moczanowa- unikaj tych produktów. Produkty zakazane przy podagrze

Dna moczanowa to niezwykle bolesne zapalenie stawów i tkanek miękkich wywołane przez odkładanie się kryształków moczanu sodu. Jest to dolegliwość powszechna, szacuje się, że zmaga się z nią blisko 400 tysięcy osób w Polsce. Z czego największą grupę stanowią osoby po 60 roku życia. Niestety jest to choroba nieuleczalna, lecz stosując farmakoterapię i dietę ubogą w puryny można łagodzić jej skutki i skutecznie unikać kolejnych nawrotów. Dowiedź się jakie produkty są zakazane przy dnie moczanowe. Dna moczanowa- unikaj tych produktów. Produkty zakazane przy podagrze.

Dna moczanowa- Czym jest?

Dna moczanowa to przewlekła choroba wywołana zaburzeniem przemiany materii, która objawia się bardzo silnymi bólami, obrzękami, deformacjami oraz ograniczeniami w ruchomości stawów. W zaawansowanej postaci choroby dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i w konsekwencji do niepełnosprawności. Dna moczanowa to choroba stara jak świat. Kiedyś nazywana była „chorobą królów” lub „chorobą ludzi bogatych”, dzisiaj natomiast ze względów na nasze bardzo złe nawyki żywieniowe oraz siedzący tryb życia może dotknąć praktycznie każdego. Według szacunków na dnę moczanową może chorować nawet 2% populacji w Europie, gdzie zdecydowaną większością są mężczyźni w wieku powyżej 60 roku życia. Specjaliści szacują, że w ciągu najbliższych 10-20 lat liczba osób chorych na dnę moczanową może się nawet podwoić.

Dna moczanowa- unikaj tych produktów

Bezpośrednią przyczyną dny moczanowej jest podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi i wywołany przez to stan zapalny. Przyczyn wysokiego stężenia kwasu moczowego jest wiele. Może być to wywołane z przyczyn genetycznych, złej pracy nerek, która obniża możliwości organizmu do wydalenia nadmiaru kwasu moczowego, z przyczyn hormonalnych oraz związane ze zbyt dużą ilością spożywanych produktów bogatych z puryny. Dnę moczanową leczy się poprzez wdrożenie farmakoterapii oraz zmianę stylu życia i wprowadzenie diety ubogiej w puryny. I właśnie dieta ma kluczowe znaczenie zarówno w przypadku leczenia czy zapobiegania dnie moczanowej.

Chorym na dnę moczanową zabrania się spożywania:

  • Czerwonego mięsa,
  • Owoców morza i ryby,
  • Alkohol szczególnie piwo,
  • Napoje słodzone,
  • Grzyby,
  • Podroby, galarety mięsne, wędliny, pasztety,
  • Kawa i herbata,
  • Kakao i czekolada,
  • Warzywa, takie jak: groch, fasola, kukurydza, soczewica, groszek zielony, rabarbar, zielona fasolka szparagowa, brokuły, kalafior,
  • Sery pleśniowe, twarogowe i topione.

Tu warto zwrócić uwagę na fakt, że puryny są to związki, które występują w niemal każdym produkcie spożywczym i ich całkowite wyeliminowanie jest niemożliwe. Puryny nie są szkodliwe dla naszego zdrowia w dopuszczalnej dawce, ponieważ ludzki organizm radzi sobie z ich wydaleniem. Dużo artykułów spożywczych zawiera jednak tak małe ilości puryn, że osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową mogą je spożywać bez żadnych ograniczeń. Są to między innymi:

  • Warzywa: np. rzodkiew, cebula, sałata, pomidory, marchew, papryka, dynia, szparagi, bakłażan, cykoria, kapusta, buraki, cukinia, seler, kalarepa;
  • Owoce: np. wiśnie, maliny, jabłka, gruszki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, truskawki, ananasy, banany;
  • Niskoprzetworzone produkty zbożowe: wszelkiego rodzaju, zwłaszcza razowe, ryż, makarony pełnoziarniste, kasze gruboziarniste;
  • Produkty mleczne:  jogurt naturalny, żółty ser i mleko;
  • Jaja;
  • Orzechy: ziemne, laskowe, migdały, oleje, pestki.