Dieta w niedoczynności tarczycy- co jeść, a czego powinno się unikać

Tarczyca to niewielki gruczoł jaki jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania całego ludzkiego organizmu. Wydzielane przez tarczycę hormony regulują pracę niemal wszystkich komórek. Dlatego tak ważne jest, żeby funkcjonowała jak najlepiej, a z tym akurat bywa różnie i bardzo często zdarza się, że tarczyca choruje. Do najczęstszych dolegliwości tarczycy należy niedoczynność tarczycy. Jest to stan, w którym organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów tarczycy, co objawia się częstym uczuciem zmęczenia, wypadaniem włosów, przyrostem masy ciała, uczuciem zimna oraz przygnębieniem. Chociaż sama dieta nie jest w stanie całkowicie zastąpić leczenia farmakologicznego to warto ją stosować jako formę leczenia wspomagającego. Dieta przy niedoczynności tarczycy przede wszystkim powinna uwzględniać produkty wspierające produkcję hormonów tarczycy, a więc takie, które bogate są w jod, cynk oraz selen. Dowiedź się jaką dietę należy stosować chorując na niedoczynność tarczycy. Dieta w niedoczynności tarczycy- co jeść, a czego powinno się unikać.

Dieta w niedoczynności tarczycy- produkty zalecane

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że dieta osoby chorej na niedoczynność tarczycy nie odbiega znacząco od rekomendowanej diety w ramach zdrowego żywienia. Warto jednak pamiętać, żeby w swojej diecie umieścić produkty spożywcze bogate w składniki odżywcze wspomagające pracę tarczycy czyli jod, cynk oraz selen. Są to między innymi:

  • jajka,
  • owoce morza,
  • ryby takie jak makrela, pstrąg, dorsz, tuńczyk,
  • nabiał,
  • orzechy brazylijskie,
  • rośliny strączkowe,
  • pełnoziarniste lub razowe pieczywo oraz makarony,
  • oleje roślinne: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek,
  • płatki owsiane i grube kasze,
  • świeże lub mrożone warzywa i owoce,
  • wołowina i chude mięso z kurczaka albo indyka.

Oprócz powyższych produktów należy również zwrócić swoją uwagę na produkty bogate w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę D. Ale również owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym czy probiotyki. U osób chorych na niedoczynność tarczycy dieta powinna być przede wszystkim niskokaloryczna. Oparta na dużej ilości warzyw oraz owoców co niewątpliwie zapobiegnie przyrostowi masy ciała.

Dieta w niedoczynności tarczycy- produkty zakazane

Dieta w niedoczynności tarczycy wymaga wykluczenia produktów, które mogą negatywnie wpływać na pracę gruczołu tarczycy oraz zwiększyć masę ciała. Są to między innymi:

  • produkty o działaniu wolotwórczym kapusta, rzepa, brukselka, kalarepa
  • soja oraz przetwory sojowe takie jak tofu, tempeh, edamame
  • produkty dostarczające węglowodanów prostych, o wysokim indeksie glikemicznym, które utrudniają odchudzanie i negatywnie wpływają na pracę tarczycy, np. pszenne pieczywo, biały ryż, jasne makarony, wyroby cukiernicze, słodycze, produkty wysokoprzetworzone, tłuste mięso, wędliny, alkohol, napoje gazowane, sól oraz cukier.

Dieta, a suplementacja

Przy stosowaniu odpowiedniej diety nie zaleca się stosowania dodatkowej suplementacji zarówno cynku, jodu czy selenu. Według licznych badań zbyt wysokie stężenie tych minerałów może mieć negatywny wpływ na gruczoł tarczycy. Zdrowa dieta zawierająca powyższe produkty zdecydowanie powinna zaspokoić twoje zapotrzebowanie na te minerały.