Dieta dla zdrowych stawów- co jeść, a czego unikać?

Masz problem z bólem stawów? Kondycja twoich stawów przede wszystkim zależy od twojej diety. Włączenie do swojej diety, niektórych produktów spożywczych wspomoże pracę twoich stawów, zmniejszy stan zapalny oraz ból, a nawet przyśpieszy ich regenerację. Zobacz jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu. Dieta dla zdrowych stawów- co jeść, a czego unikać?

Dieta dla zdrowych stawów, a prawidłowa masa ciała

Odpowiednia waga ciała ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania twoich stawów. Nadwaga ciała i otyłość obciążają stawy i powodują mechaniczne uszkodzenia chrząstki stawowej, co dodatkowo zmniejsza aktywność fizyczną i zwiększa jeszcze bardziej liczbę nadmiarowych kilogramów. Otyłość to niezwykle poważny problem wśród Polaków. Według danych GUS aż 53,3% Polaków powyżej 15 roku życia ma problem z otyłością (BMI powyżej 25 kg/m2), z czego prawie milion osób choruje na otyłość olbrzymią.

Dieta dla zdrowych stawów- na jakie produkty postawić

Dieta dla zdrowych stawów powinna być bogata w świeże warzywa, owoce oraz zawierać tłuszcz rybny (łosoś, makrela, sardynka) bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego jest też olej lniany. Owoce i warzywa bogate są w wiele witamin, takich jak witamina C, karetonoidy i innych składników o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak np. flawonoidy. Antyoksydanty dezaktywują wolne rodniki mogące inicjować stan zapalny. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu. Pomocne mogą być również składniki czosnku i cebuli – związki siarkowe o działaniu przeciwzapalnym. W takiej diecie nie powinno również zabraknąć produktów bogatych w białko jakie jest materiałem budulcowym chrząstki stawowej.

Najlepszymi produktami będą:

  • zboża( pełnoziarniste pieczywo, niełuskany ryż. razowy makaron, otręby),
  • rośliny strączkowe,
  • ryby( makrela, łosoś, halibut, tuńczyk),
  • chudy nabiał( twaróg, kefir, mleko),
  • cebula oraz czosnek,
  • warzywa i owoce( szczególnie te bogate w witaminę C),
  • produkty bogate w kolagen( galaretki owocowe i warzywne, ryby w galarecie, galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych, chrząstki rekina, kurze łapki, golonki, podroby, salceson, żelatynę spożywczą).

Dieta dla dobrych stawów- czego unikać?

Istnieją również grupy produktów spożywczych, które jedzone w nadmiarze wpływają negatywnie na funkcjonowanie stawów. W diecie dla zdrowych stawów należy wyeliminować:

  • smalec,
  • boczek,
  • słonina,
  • masło,
  • tłuste wędliny,
  • kiełbasy,
  • czerwone mięso,
  • białe pieczywo,
  • sery żółte, topione.
  • śmietany.