Dieta antysmogowa – sprawdź co jeść, by uniknąć skutków smogu!
Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że Polska jest drugim w kolejności w Europie krajem z powietrzem najbardziej zanieczyszczonym smogiem. W rankingu 50 najbardziej zanieczyszczonych miast Europy aż 33 miasta są z Polski. Jak dbać o swoje zdrowie, gdy powietrze wokół jest w bardzo złym stanie? Co jeść by zminimalizować szkodliwe skutki smogu w organizmie? Wprowadź do diety składniki diety antysmogowej, by lepiej się czuć na co dzień.
Co to jest smog?
Jest to nienaturalne zjawisko atmosferyczne, powstałe w wyniku przekształcenia się zanieczyszczeń stworzonych przez człowieka do powietrza w warunkach niekorzystnych zjawisk atmosferycznych takich jak brak wiatru i niska temperatura. Zjawisko jest to charakterystyczne dla obszarów miejskich.
W mgle smogowej znajdują się związki chemiczne bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Wpływ smogu na zdrowie
U zdrowych osób nawet krótkotrwały kontakt ze smogiem może prowadzić do stanów zapalnych, alergii, chronicznego przemęczenia, problemów z koncentracją, stanów depresyjnych. Długotrwały kontakt z zanieczyszczonym powietrzem może prowadzić do rozwoju chorób serca, nadciśnienia, zawału serca. Smog może powodować również raka płuc, gardła, krtani.
Jak uchronić się przed smogiem?
Najlepszym sposobem na ochronę przed smogiem jest unikanie zanieczyszczeń. Nie wychodzić na zewnątrz, gdy powietrze jest zanieczyszczone, nie wietrzyć mieszkania. Dobrym rozwiązaniem są maski antysmogowe zawierające filtry, które nie przepuszczają zanieczyszczeń.
Przeczytaj również:
Dieta antysmogowa – podstawowe założenia
Dieta antysmogowa – jak działa
Dobrze dobrana dieta zwiększy odporność
oraz oczyści organizm z toksyn. Podstawą jest dobrze zbilansowana dieta oraz duża ilość wody. Należy jeść produkty, które zawierają dużo antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Zawierają je między innymi maliny, czarne porzeczki, borówki amerykańskie, jeżyny.
Składniki, które oczyszczają nasz organizm posiada również zielona herbata, długo parzona pita w ilości co najmniej 6 filiżanek dziennie.
Jeśli będziesz się zdrowo odżywiać, ruszać się systematycznie, to twój organizm będzie zdrowszy, przez co mniej podatny na szkodliwe zanieczyszczenia.
Suplementy diety – jakie brać?
Wzbogać swoją dietę również suplementacją tranem oraz witaminą D, witaminą E. Zwiększą one naszą odporność oraz ochronią przed rakiem.
Dbasz o swoje zdrowie? Unikasz smogu? Stosujesz dietę antysmogową? Daj znać w komentarzach!