Jakich produktów nie odgrzewać. Mogą być toksyczne!

W dzisiejszych czasach większość z nas nie ma czasu na codzienne gotowanie obiadu.  Dużo czasu spędzamy w pracy, w korkach albo na zakupach po pracy, przychodzimy do domu zmęczeni i nie mamy już sił na przygotowanie obiadu. Dlatego większość z nas przygotowuje obiad na kilka dni, a potem go podgrzewa w piekarniku lub w mikrofalówce. Okazuje się jednak, że nie każdy produkt spożywczy możemy poddawać powtórnej obróbce termicznej, niektóre podczas odgrzewania mogą wydzielać z siebie szkodliwe substancje przez, które może nas boleć brzuch, głowa, albo mogą doprowadzić do poważnych chorób. Koniecznie sprawdź o jakich produktach jest mowa! Jakich produktów nie odgrzewać? Czego nie odgrzewać, by nie mieć problemów zdrowotnych?

Czego nie odgrzewać?

Jajka

Dla zaoszczędzenia  czasu gotujesz kilka jajek, a później je odgrzewasz? Nigdy tak nie rób, jajka podczas powtórnej obróbce termicznej wydzielają z siebie szkodliwe toksyny. Ponadto tracą smak oraz robią się miękkie.

Ziemniaki

Zdarza ci się podgrzewać na patelni ziemniaki z wczorajszego obiadu? Uważaj podczas powtórnego podgrzewania ziemniaków w zbyt wysokiej temperaturze może wydzielać się jad kiełbasiany! Ponadto ziemniaki tracą swój smak, witaminy oraz smażone na patelni z dodatkiem dużej ilości tłuszczu mogą powodować nadwagę. Chyba lepiej dla twojego zdrowia będzie jak po prostu je wyrzucisz!

Kurczak

Kochamy kurczaka, najczęściej podczas wybierania mięsa na obiad kupujemy drób. Niestety z kurczakiem jest jeden poważny problem jeżeli jest podgrzewany w za wysokiej temperaturze może powodować problemy żołądkowe. Ponadto kurczak traci też swoje walory smakowe staje się suchy. Jeżeli nie lubisz jeść zimnego kurczaka możesz go podgrzewać, ale musisz to robić w jak najniższej temperaturze przez dłuższy czas.

Szpinak

Szpinak jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu, ale zdecydowania najlepiej jest go jeść na surowo, a jak już musisz go poddać obróbce termicznej rób to jak najkrócej! Podczas długiego gotowania lub smażenia zawarte w szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów.

Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią.  Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo!

Grzyby

Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka dni? Podgrzewanie grzybów kilka razy może powodować zatrucie żołądkowe oraz źle wpływa na serce.

Koniecznie zastosuj się do powyższych rad. Jeśli już wiesz jakich produktów nie odgrzewać. Czego kategorycznie nie podgrzewać?

Domowe sposoby na uporczywy katar