Cukinia w ketchupie na zimę

Tego lata cukinia w moim ogródku obrodziła niespotykanie. Codziennie zbierałam kilka dorodnych sztuk. Z cukinii robię leczo na zimę, ketchup z cukinii a na bieżąco placki z cukinii. W tym roku pierwszy raz spróbowałam zrobić marynowaną cukinie w słoikach na zimę. Wykorzystałam zalewę z której korzystam od kilku lat robiąc ogórki marynowane znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje. Cukinia w ketchupie na zimę wyszła przepyszna! Jest chrupiąca, ma lekki pomidorowy i ostry posmak. Będzie idealnie smakować jako dodatek do obiadu np. do ziemniaków, ale również jako przekąska do kolacji, czy do alkoholu 😉

Cukinia w ketchupie na zimę – Składniki

  • około 2 kg cukinii (4 małe cukinie bądź 3 średnie)
  • 1 litr wody
  • 125 ml octu
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 300 g ketchupu pikantnego

Dodatkowo do każdego słoika:

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 2 ząbki czosnku

cukinia w ketchupie na zimę

Cukinia w ketchupie na zimę – Wykonanie

Cukinie umyj, jeśli jest młoda nie obieraj jej ze skórki, jeśli skórka jest przerośnięta możesz ją obrać, jednak na nie polecam. Cukinie pokrój wzdłuż na ćwiartki, jeśli ich środek jest mocno przerośnięty wytnij go całkowicie, w młodej cukinii nie musisz wycinać miąższu. Potnij w kostki o szerokości około 5 cm.

W międzyczasie przygotuj zalewę. Do dużego garnka wlej wodę, cukier, sól, ocet. Włącz na niewielką moc palnika doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj ketchup, wymieszaj dokładnie, by ketchup nie pozostał na dnie, zagotuj przez kilka minut. Pozostaw na chwilę, by zalewa lekko ostygła.

Przygotuj 6 słoików o pojemności około 500 ml, wyparz je i dokładnie osusz. Do każdego słoika powkładaj porcje przypraw: czosnek, gorczycę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.

Do każdego słoika z przyprawami poukładaj ciasno kawałki cukinii. Zalej ciepłą ale nie gorącą zalewą. Przed rozlewaniem wymieszaj jeszcze raz dokładnie zalewę, by ketchup, który opadł na dno rozmieszał się z całą zalewą. Pozakręcaj nakrętki.

Słoiki należy zapasteryzować, by można było się cieszyć ze smaku zapraw przez cały rok. Najpewniejszym sposobem pasteryzacji jest pasteryzacja na gorąco. Na dno dużego garnka o szerokim dnie wyłóż ściereczkę. Na to poukładaj ciepłe słoiki wieczkiem do góry, zalej ciepłą wodą do wysokości około 3/4 słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i następnie gotuj słoiki przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki i wyłóż na ściereczkę dnem do góry, pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia przetworów.

Słoiki z cukinią przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu najlepiej w piwnicy bądź zimnej spiżarni, wtedy dłużej zachowają świeżość.

Smacznego!