Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem na oleju to jedno z najszybszych ciast jakie można przygotować. Jest gotowe do zjedzenia już właściwie w 2 godzinki po rozpoczęciu przygotowań a jak ktoś lubi ciepłe ciasto to nawet krócej 🙂 Ciasto rabarbarowe jest bardzo wszechstronne, ponieważ zamiast rabarbaru można dodać inne ulubione owoce np. truskawki, śliwki, porzeczki. Ciasto wychodzi słodko kwaśne, jest bardzo puszyste i wilgotne. Jest idealne do popołudniowej kawy. Można je z powodzeniem zabrać na plażę czy wycieczkę rowerową, gdyż nie ma w sobie żadnych warstw kremu i z powodzeniem można je pokroić w kawałki i zajadać jak drożdżówki.

Ciasto z rabarbarem – Składniki

  • około 400 g łodyg rabarbaru
  • 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 5 średnich jajek
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem – Wykonanie

Na początku przygotuj rabarbar. Najlepsze są gałązki jak najbardziej czerwone, te będą najsłodsze. Rabarbar umyj, nie obieraj, pokrój na paseczki o szerokości około 0,5 cm. Przełóż całość do miseczki, następnie obsyp łyżeczką mąki, wymieszaj delikatnie. Dzięki dodatkowy mąki rabarbar puści mniej soków i będzie mniejsze prawdopodobieństwo powstania zakalca.

ciasto z rabarbarem

Do miski przesiej całą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli, dodawaj stopniowo drobny cukier oraz cukier wanilinowy do momentu powstania bardzo sztywnej piany. Kolejno dodawaj po jednym żółtku miksując na najmniejszych obrotach. Po wmiksowaniu żółtek nadal ubijając na najmniejszych obrotach do masy wlej olej bardzo cienką stróżką. Ubijaj tylko do momentu połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje, że masa się napowietrzy a później mocno opadnie.

Przesianą wcześniej mąkę dodaj w całości do miski i delikatnie przemieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki do momentu połączenia składników, masa nie musi być dokładnie wymieszania, mogą pozostać pojedyncze grudki.

Formę o wymiarach 23×33 wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. ustawienie góra – dół bez termoobiegu. Do blaszki przelej ciasto. Na wierzch poukładaj obsypany mąką rabarbar.

Ciasto z rabarbarem piecz przez około 30 -40 minut w zależności od mocy piekarnika. Po upieczeniu wyciągnij ciasto od razu z piekarnika i postaw do ostudzenia, Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!