ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkami to szybka i bardzo łatwa przekąska, którą wykonasz w maksymalnie 15 minut! Przepis na ciasto francuskie jest bardzo pracochłonny i wymagający dużo pracy i czasu. W sklepach znajdziemy jednak gotowe ciasta francuskie w wersji mrożonej bądź świeżej z których w bardzo szybkim czasie przygotujemy szybkie i przepyszne dania.

Bardzo lubię ciasto francuskie, gdyż ma szerokie zastosowania w kuchni, można z niego wykonać desery oraz dania wytrawne. Jeśli dodasz owoce, krem czekoladowy bądź dowolny dżem wykonasz szybki deser, jeśli jednak dodasz szpinak, grzyby, kurczaka, mięso mielone czy np. sos pomidorowy to będziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie.

Przygotowane ciasto francuskie można spożywać na ciepło, ale również bardzo smaczne jest na zimno. Ciasto francuskie z jabłkami jest smacznym deserem na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również po ostygnięciu a nawet w ciągu dwóch kolejnych dni smakują wybornie.

Ciasto francuskie z jabłkami to chrupiące ciasto, warstwowe, lekko rozsypujące się, delikatne w smaku. W środku znajdują się aromatyczne kawałki jabłek z dodatkiem cynamonu, dzięki czemu obłędnie pachną i jeszcze lepiej smakują 😉

Uwielbiam przyrządzać ciastka francuskie z jabłkami późnym popołudniem, ponieważ wtedy do końca dnia w domu roznosi się zapach pieczonych jabłek, cynamonu, nastraja to pozytywnie na wieczór i noc 😉

Przepis na ciasto francuskie z jabłkami jest banalnie prosty i zawiera tylko kilka składników, właściwie większość masz w swojej lodówce bądź spiżarce na co dzień, nie musisz nawet biegać z listą do sklepu poszukując wyszukanych składników na deser.

Ciasto francuskie z jabłkami – Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego bądź mrożonego
  • 4 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie 1 jajko

Ciasto francuskie z jabłkami – Wykonanie

Jabłka obrać, usunąć środek i pokroić w niewielką kostkę. Skropić sokiem z cytryny, by nie zbyt szybko nie ściemniały. Dodać cały cynamon, mąkę i zamieszać. Mąkę dodajemy, ponieważ wchłonie ona sok z jabłek, dzięki czemu nie będzie on wypływać z ciastek, nie zrobią się one miękkie i niewypieczone.

Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Jeśli mamy świeże to wyciągamy przed samym przygotowaniem, jeśli mamy mrożone, to wyciągamy kilkanaście minut wcześniej. Nie powinniśmy doprowadzić do ogrzania się ciasta francuskiego, ponieważ wtedy trudniej się kroi i skleja, rozrywa się w palcach. Pokroić na 8 podobnej wielkości kwadratów.

Na każdy z kwadratów nałożyć czubatą łyżkę jabłka, złożyć brzegi na pół i mocno dociskać widelcem. Brzegi muszą być dobrze sklejone, by sok i jabłka nie wyciekały z ciastka. Dodatkowo tak wykończone ciasto francuskie z jabłkami wygląda niesamowicie apetycznie.

Przygotowane ciastka ułożyć na blaszce do pieczenia na której rozłożono papier do pieczenia. Ciastek wychodzi na kilka blaszek, jednak należy piec jedną po drugiej, ponieważ włożenie kilku na raz do piekarnika spowoduje, że gorzej wypiecze się góra bądź dół ciastek.

Ciastka posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i zrobić po 3 ukośne nacięcia.

Piec w dobrze nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia się ciasta.

Wyciągamy z piekarnika i już właściwie po kilku minutach możemy delektować się smakiem przepysznego ciasta francuskiego z jabłkami!

Smacznego !