Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym

Moje ulubione ciasta to serniki, mogłabym je jeść na kilkanaście sposobów. Tym razem chciałam zrobić coś innego. W zamrażalce miałam jeszcze końcówkę zapasów letnich owoców, to postanowiłam, że na weekend przygotuję ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym. Mrożę sporo owoców m in. maliny, jeżyny, truskawki, borówki. Zimą wystarczy je rozmrozić i już mam bazę do ciast i deserów. Ciasto czekoladowe jest miękkie i delikatne a mus sztywny i intensywnie owocowy.

ciasto czekoladowe z musem malinowo - jeżynowym

Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym – Składniki

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 130 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 125 ml zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej bądź espresso
  • 125 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na mus malinowo – jeżynowy

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki malinowa
  • 300 ml wody
  • 300 g świeżych bądź mrożonych malin
  • 200 g świeżych bądź mrożonych jeżyn

Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym – Wykonanie

Przepis na czekoladowy spód

Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wyciągnij wszystkie składniki z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Do wysokiego naczynia wlej maślankę, kawę, olej. Wsyp cały cukier oraz cukier wanilinowy. Roztrzep składniki za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników. Masy nie należy obijać, bo zbyt mocno urośnie a później opadnie. Następnie do płynnych składników przesiej mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. Ponownie wymieszaj całość rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 21cmx28cm wysmaruj masłem , wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do blaszki, będzie dosyć rzadkie. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni, grzanie góra -dół, bez termoobiegu. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut do momentu, aż po sprawdzeniu patyczkiem ciasto będzie suche.

Wyciągnij od razu z piekarnika, pozostaw do wystudzenia. Mus dodawaj, gdy ciasto będzie już całkowicie zimne, może być nawet lekko wychłodzone. Jeśli ciasto czekoladowe wyrośnie nierówne, będzie miało górki, po upieczeniu i wystygnięciu wyrównaj je, odetnij wystające fragmenty.

Przepis na mus malinowo – jeżynowy

Dwie galaretki malinowe rozpuść w 300 ml wody, wymieszaj dokładnie, by nie pozostały żadne kryształki galaretki. Pozostaw do ostudzenia.

Maliny i jeżyny wrzuć do misy blendera, jeśli masz mrożone poczekaj, aż się rozmrożą. Jeśli nie masz jeżyn możesz zamienić je na większą ilość malin bądź truskawki. Dodaj 2 łyżki cukru i zblenduj. Zblendowane owoce dodaj do galaretki.

Do misy miksera dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę, powinna być ona co najmniej 12 godzin w lodówce. Ubij na sztywno. Dodaj lekko tężejącą galaretkę z owocami. Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników, nie dłużej.

Tężejącą masę wylej na zimne ciasto czekoladowe, włóż do lodówki i pozostaw kilka godzin. Ciasto przechowuj w lodówce.

Smacznego!