Ciasto Śnieżny puch

Ciasto bez pieczenia śnieżny puch to wariacja na temat sernika na zimno na herbatnikach z dodatkiem kokosowej góry, Ciasto jest szybkie w wykonaniu, proste i bardzo smaczne, więc nie ma co się dziwić, że jest jednym z częściej wyszukiwanych deserów. Spód ciasta to herbatniki, jednak możesz go również zrobić z połowy wiórków kokosowych, wystarczy dodać odrobinę więcej masła i dokładnie ubić na dnie blaszki. Do ciasta dodajemy galaretkę cytrynową, więc nie dodajemy już więcej cukru, jeśli chcesz zrobić galaretkę na bazie żelatyny dodaj do dodatkowo cukier. Jeśli macie większą blachę spokojnie można zwiększyć ilość twarogu i śmietany proporcjonalnie do wielkości blaszki.

Ciasto Śnieżny puch – Składniki

Masa puchowa

  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30% bądź 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Posypka kokosowa

  • 70 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżka masła

Spód ciasta

  • 2 opakowania herbatników

ciasto śnieżny puch

Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch – Wykonanie

Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody. Mieszaj, aż nie będzie kryształków galaretki. Pozostaw do ostudzenia. Galaretkę będziemy dodawać do ciasta, gdy będzie już lekko stężeć.

Następnym krokiem będzie przygotowanie kokosowej posypki. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj cukier oraz wiórki kokosowe. Smaż na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, aż będą delikatnie zarumienione.

Dno blaszki do pieczenia o wielkości 25×30 wyłóż folią spożywczą. Następnie wyłóż ją warstwą herbatników.

Śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywno na wysokich obrotach. Następnie zmniejsz obroty, dosyp cukier puder, mieszaj jeszcze przez chwilę. Następnie dodawaj twaróg łyżka po łyżce do czasu połączenia składników.

Aby masa serowa była jak najbardziej puszysta należy do ubitej śmietany zimny twaróg., jeśli twaróg będzie ciepły bita śmietana się w nim rozpuści i przestanie być napowietrzona przez co opadnie.

Lekko tężejącą galaretkę dodawaj powoli do masy serowej mieszając łyżką, tylko do połączenia się składników.

Masę serową przelej na wcześniej przygotowane herbatniki, delikatnie wyrównaj. Na wierzch ciasta posyp wystudzonymi i przyprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego!