Ciasto bez pieczenia Filadelfia
Ciasto Filadelfia o jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Składa się z trzech różnorodnych warstw. Pierwsza to spód z kremu czekoladowego zamieszanego z sucharami. Druga to gruba warstwa śmietanki z twarogiem i serkiem mascarpone a ostatnia to galaretka dodatkiem świeżych bądź mrożonych wiśni. Przepis na ciasto Filadelfia jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się z niewielu składników a ciasto jest przepyszne!
Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. Są one szybkie w wykonaniu, zawsze są udane i smakują praktycznie każdemu. Są alternatywą dla osób, które nie mają w domu piekarnika a chcą zjeść domowe wypieki. Ciasto Filadelfia to jedno z najbardziej popularnych przepisów bez pieczenia. Moją inspiracją był przepis z bloga Kulinarne Przeboje , na tym blogu kulinarnym to jeden z większych hitów.
Ciasto Filadelfia – Składniki
Ciasto Filadelfia – Składniki na spód
- opakowanie sucharków bez cukru
- 350 gram kremu czekoladowego np. kremu Nutella
Ciasto Filadelfia – Składniki na masę serową
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 400 gram twarogu sernikowego
- 250 gram serka mascarpone
- 100 gram cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 75 mililitrów wrzątku
Ciasto Filadelfia – Składniki na galaretkę owocową
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- słoik wiśni z kompotu bądź syropu
- 400 mililitrów syropu z wiśni
- 500 mililitrów wrzątku
Ciasto Filadelfia – Wykonanie
W pierwszej kolejności należy przygotować spód do ciasta. Sucharki połamać na mniejsze kawałki i zblednować bądź rozdrobnić za pomocą wałka, powinno mieć to konsystencje drobnego piasku bez grudek i dużych części sucharów. Do sucharków dodać krem czekoladowy i intensywnie wymieszać za pomocą miksera.
Przygotować blaszkę o wymiarach 25X40 i wyłożyć spód folią aluminiową bądź folią spożywczą. Blaszka może być odrobinę mniejsza bądź większa. Na spód wyłożyć masę z sucharków, przygnieść dość mocno łyżką, wyrównać a następnie włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Sok ze słoika z wiśniami przelać do garnka, połączyć z 500 ml wody i zagotować. Wiśnie wrzucić na sitko, by ściekły. Do wody z sokiem wsypać 2 galaretki wiśniowe, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Postawić w chłodne miejsce do momentu stężenia.
Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Żelatynę zalać gorącą wodą i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do lekkiego stężenia, ale pilnować, by nie stężała za bardzo, ponieważ powstaną grudki. Do miski wrzucić dobrze schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. No sztywnej masy dodać cukier wanilinowy oraz cukier puder. Następnie dodawaj po łyżce twaróg sernikowy i serek mascarpone. Miksować do połączenia składników. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i dodaj do miski, wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników.
Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać i włożyć na kilka minut do lodówki. Na stężałą masę wyłóż wiśnie i zalej galaretką i ponownie wstaw ciasto Filadelfia do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia składników.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu, czy ten rodzaj ciasta bez pieczenia przypadł ci do gustu i czy przygotujesz je jeszcze raz 😉
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek
Ciasto bez pieczenia Filadelfia
Ciasto Filadelfia to jedno z najpopularniejszych ciast bez pieczenia. Przepis na ciasto filadelfia jest bardzo prosty, Ciasto składa się z trzech części. Na spodzie znajduje się nutellą z dodatkiem rozdrobnionych sucharów. Następnie nakładamy kremową warstwę, która składa się z serka mascarpone, twarogu i śmietanki kremówki. Wierzchnia warstwa to wiśnie w połączeniu z galaretką wiśniową. Całość prezentuje się idealnie i smakuje przepysznie. Ciasto bez pieczenia to alternatywa dla osób, które nie mają piekarnika bądź ich piekarnik zawodzi a mają ochotę zjeść pyszne domowe ciasto. Słodki spód z udziałem nutelli jest przełamane kwaśnym smakiem wiśni powoduje, że ciasto nie jest za słodkie, jest w sam raz.
Ściśle trzymałam się przepisu i włożyłam sernik do lodówki na kilka minut aby stężał. Niestety masa serowa wchłonęła całą galaretkę i wyszła jedna wielka pulpa z samymi owocami na górze. Szkoda… bo pokładałam duże nadzieje w tym „szybkim” cieście. :/
A galaretka była stężała? Nie możliwe, by do gęstego sernika wpłynęła gęsta galaretka. Następnym razem wylewaj mocno stężałą galaretkę a na pewno wyjdzie perfekcyjne 😉
Dziękuję za zwrócenie uwagi. W takim razie za niedługo robię drugie podejście. Pozdrawiam gorąco! 🙂
Mam nadzieję, że drugie podejście się uda. Pozdrawiam!
Nie pieklam tego ciasta ale jak dla mnie to stanowczo za duzo wody i sok do 2 galaretek.One slabo ciagna i dlatego wchłonał ser.Najpierw bym wlała sok a pózniej bym uzupełniła woda do 450 l.I wtwdy tęzejącą galaretke wylac na wiśnie.Lub wziąc 3 galaretki wtedy sa sprężyste i nie spadaja z ciasta.