ciasto filadelfia

Ciasto Filadelfia o jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Składa się z trzech różnorodnych warstw. Pierwsza to spód z kremu czekoladowego zamieszanego z sucharami. Druga to gruba warstwa śmietanki z twarogiem a ostatnia to galaretka z wiśniami. Przepis na ciasto Filadelfia jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się z niewielu składników a ciasto jest przepyszne!

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. Są one szybkie w wykonaniu, zawsze są udane i smakują praktycznie każdemu. Są alternatywą dla osób, które nie mają w domu piekarnika a chcą zjeść domowe wypieki.

Ciasto Filadelfia to jedno z najbardziej popularnych przepisów bez pieczenia. Moją inspiracją był przepis z bloga Kulinarne Przeboje https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-filadelfia-bez-pieczenia/ , na tym blogu kulinarnym to jeden z większych hitów.

Ciasto Filadelfia – Składniki

Składniki na spód

  • opakowanie sucharków bez cukru
  • 350 gram kremu czekoladowego np. kremu Nutella

Składniki na masę serową

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 400 gram twarogu sernikowego
  • 250 gram serka mascarpone
  • 100 gram cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 75 mililitrów wrzątku

Składniki na galaretkę owocową

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • słoik wiśni z kompotu bądź syropu
  • 400 mililitrów syropu z wiśni
  • 500 mililitrów wrzątku

Ciasto Filadelfia – Wykonanie

W pierwszej kolejności należy przygotować spód do ciasta. Sucharki połamać na mniejsze kawałki i zblednować bądź rozdrobnić za pomocą wałka, powinno mieć to konsystencje drobnego piasku bez grudek i dużych części sucharów. Do sucharków dodać krem czekoladowy i intensywnie wymieszać za pomocą miksera.

Przygotować blaszkę o wymiarach 25X40 i wyłożyć spód folią aluminiową bądź folią spożywczą. Blaszka może być odrobinę mniejsza bądź większa. Na spód wyłożyć masę z sucharków, przygnieść dość mocno łyżką, wyrównać a następnie włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Sok ze słoika z wiśniami przelać do garnka, połączyć z 500 ml wody i zagotować. Wiśnie wrzucić na sitko, by ściekły. Do wody z sokiem wsypać 2 galaretki wiśniowe, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Postawić w chłodne miejsce do momentu stężenia.

Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Żelatynę zalać gorącą wodą i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do lekkiego stężenia, ale pilnować, by nie stężała za bardzo, ponieważ powstaną grudki. Do miski wrzucić dobrze schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. No sztywnej masy dodać cukier wanilinowy oraz cukier puder. Następnie dodawaj po łyżce twaróg sernikowy i serek mascarpone. Miksować do połączenia składników. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i dodaj do miski, wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać i włożyć na kilka minut do lodówki. Na stężałą masę wyłóż wiśnie i zalej galaretką i ponownie wstaw ciasto Filadelfia do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia składników.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu, czy ciasto Filadelfia przypadło ci do gustu i czy przygotujesz je jeszcze raz 😉