Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna to przepyszne ciasto, którego bazą jest czekoladowy biszkopt a przekładany jest masą twarogową, herbatnikami oraz masą kajmakową. Zwieńczeniem tego ciasta są maliny zalane galaretką malinową. Ciasto dzięki połączeniu kilku warstw smakuje wyśmienicie a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Pasuje na każdą rodzinną uroczystość. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje.

Ciasto Balladyna – Składniki

Kakaowy biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • szczypta soli

Warstwa serowa

  • 750 g twarogu z wiaderka wysokiej jakości np. Piątnica
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 85 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 75 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelantyny

Dodatkowe składniki

  • około 250 g herbatników
  • 400 masy kajmakowej
  • 2 galaretki malonowe
  • 700 ml wody
  • około 400 g świeżych bądź mrożonych malin

ciasto balladyna

Ciasto Balladyna – Wykonanie

Przygotowanie ciasta rozpocznij od upieczenia biszkopta kakaowego. Blaszkę o wymiarach około 23×33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem bądź innym tłuszczem.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przesiej do miski.

Rozdziel białka od żółtek. Białka jajek zmiksuj na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier łyżka po łyżce do momentu całkowitego rozpuszczenia.

Następnie do masy dodawaj żółtka jedno po drugim miksując już na niewielkich obrotach. Włącz mikser i dodawaj wcześniej przesiane suche składniki mieszając je za pomocą szpatułki do momentu połączenia się składników – masa nie ma być napowietrzona.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki, piecz w piekarniku na funkcji góra – dół przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrój wzdłuż na 2 równe blaty ciasta.

W czasie, gdy ciasto będzie stygnąć przygotuj galaretki. Do miski wlej 700 ml gorącej wody, wsyp proszek z obu galaretek, Wymieszaj, pozostaw do ostudzenia, włóż do lodówki, aż lekko stężeje.

Żelatynę zalej 75 ml gorącej wody, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia, pozostaw do ostudzenia.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę.

W misce zmiksuj twaróg z cukrem pudrem do momentu uzyskania gładkiej masy, następnie wlewaj płynną żelatynę, na koniec dodaj ubitą kremówkę lekko mieszając drewnianą łyżką.

Przygotowanie Ciasta Balladyna:

Jeden z dwóch blatów ciasta czekoladowego wyłóż na dno blaszki. Na wierzch wyłóż połowę masy twarogowej. Następnie warstwę herbatników a na to cienką warstwę masy kajmakowej ( by łatwiej się nakładała możesz ją delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej). Kolejno nakładaj drugą warstwę herbatników, na wierzch pozostała masę twarogową. Następnie nałóż drugi blat ciasta. Na samym wierzchu poukładaj gęsto świeże bądź mrożone maliny i zalej całość lekko tężejącą galaretką malinową,

Ciasto Balladyna włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego!