Chrupiące gofry – jak z nad Bałtyku!

Z czym kojarzy wam się wjazd nad polskie morze? Co jest jedną z głównych atrakcji podczas wizyty na plaży, bez której niektórzy nie potrafią się obejść? Są to oczywiście GOFRY! Przepyszne i chrupiące gofry można znaleźć właściwie na każdym rogu w nadmorskich miejscowościach. Fani gofrów dzielą się na takich co jedzą je suche bez dodatków bądź tylko z cukrem pudrem, bądź tych co nakładają na gofry wszystkie możliwe składniki np. owoce świeże bądź w żelu, bita śmietana cz sos w każdym możliwym smaku.

Chrupiące gofry – Informacje dodatkowe

Przepis na gofry nie jest skomplikowany, jednak najważniejsze jest, by gofrownica miała wysoką moc, co najmniej 1000 W oraz by była dobrze nagrzana, dzięki temu gofry będą chrupiące a nie miękkie i gumowate.

Ja lubię gofry, wafle czy naleśniki ze słodkimi dodatkami, więc do ciasta dodaję niewielką ilość cukru, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki bądź nie dodajecie do nich dużej ilości dodatków dodajcie do ciasta większą ilość cukru. Przepis na gofry wykorzystałam z bloga KulinarnePrzeboje.

Chrupiące gofry – Składniki

  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 80 ml oleju do ciasta
  • łyżka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Chrupiące gofry – Wykonanie

Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywną pianę. Żółtka odłożyć.

Do drugiej miski wrzucić mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i lekko zamieszać za pomocą łyżki bądź miksera.

Następnie do suchych składników dodać wodę, mleko, żółtka i dokładnie wymieszać mikserem na wysokich obrotach.

Wyłączyć mikser i za pomocą łyżki bądź szpatułki dodać ubite jajka i delikatnie wymieszać je z ciastem.

Gofrownica zależnie od posiadanego modelu nagrzewa się przez kilka minut. Warto ją włączyć gdy rozpoczynamy przygotowywanie ciasta, jak ciasto będzie gotowe gofrownica już też będzie odpowiednio nagrzana.

Na nagrzaną gofrownicę nalać odrobinę oleju, rozsmarować pędzelkiem bądź papierem kuchennym i ściągnąć jego nadmiar. Nalać porcje ciasta, zamknąć gofrownice. Gofry pieką się przez kilka minut, najlepiej za pierwszym razem sprawdzić po 3, 4, 5 minutach czy gofr jest gotowy, jest gotowy, gdy lekko odchodzi od gofrownicy a skórka jest w złotym kolorze. Kolejnego gofra piec tyle minut po ilu był gotowy za 1 razem. Częste otwieranie gofrownicy spowoduje, że gofr będzie gumowy, może być niedopieczony.

Po wyciągnięciu z gofrownicy, ostudzić na kratce, studzenie na talerzu spowoduje, że może od zrobić się wilgotny od spodu,

Chrupiące gofry podawać z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami świeżymi. Ja uwielbiam gofry z truskawkami, bitą śmietaną i sosem czekoladowym!

Smacznego!

Chrupiące gofry

Nie ma jednego idealnego przepisu na gofry. Jednak najważniejsze przy robieniu gofrów jest to, by mieć gofrownicę o dużej mocy. Gofry to świetny pomysł na dodatek do popołudniowej kawki we dwoje, ale również jako deser dla dzieci czy dla gości. Każdy kto spróbuje chce więcej! Dzięki temu, że można je podawać z dowolnymi składnikami za każdym razem mogą smakować inaczej.

Przepis na chrupiące gofry nie jest skomplikowany. Wystarczą tylko jajka, mąka, cukier, mleko, woda, olej oraz sól i proszek do pieczenia. Ciasto na gofry jest bardziej gęste niż klasyczne ciasto na naleśniki. Gofry pieczemy około 3-5 minut zależnie od tego jaką moc ma gofrownica. Sprawdź również przepis na Wafle Serduszka.