Chleb pszenny – najprostszy przepis

Chleb pszenny to podstawowe pieczywo jakie spożywamy w swoich domach. Moją przygodę z domowymi wypiekami pieczywa rozpoczęłam od upieczenia chleba pełnoziarnistego. Nie mogłam znaleźć dla siebie idealnego pieczywa razowego, więc stwierdziłam, że upiekę je sobie sama 😉 Po kilku wypiekach postanowiłam, że mój mąż, który nie przepada za pieczywem razowym będzie również mieć swój chlebek.

Z racji, że lubię proste przepisy, nie posiadające wielu składników oraz nie zajmujące dużo czasu mój wybór padł na ten najprostszy chleb pszenny. W oryginale był pieczony w jednym szklanym pojemniku, jednak zrobiłam go w formie podłużnych bochenków, gdyż nadmiar wrzucam do zamrażalki a w takiej formie zajmuje mniej miejsca.

Wyjątkowo szybki domowy chleb pszenny jest wykonywany błyskawicznie, nie trzeba czekać na wyrośnięcie zaczynu, nie trzeba czekać kilku godzin na wyrośnięcie ciasta. Można go spożywać właściwie już kilkanaście minut po wyciągnięciu z pieca, ma chrupiącą skórkę, delikatny i napowietrzony środek. Raz upieczesz własny chleb i już nie będziesz chcieć kupować pieczywa z piekarni.

Najprostszy chleb pszenny – Składniki

  • 800 g mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • mak, siemię lniane, sezam do obsypania chleba

chleb pszenny

Najprostszy chleb pszenny – Wykonanie

800 gram mąki przesiej przez sito. Wsyp do miski w której będziesz wyrabiać ciasto drożdżowe. Przesiana mąka spowoduje, że chleb będzie bardziej napowietrzony i bardziej puszysty. Do mąki dodaj 10 gram suchych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki dobrej jakości oleju. Następnie wlej całą wodę. Woda musi być letnia, gdyż za ciepła sparzy drożdże a zbyt zimna spowoduje, że nie będą wyrastać.

Ciasto wyrabiaj za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż do momentu, gdy będzie miało jednolitą konsystencje, wszystkie składniki muszą być dokładnie zmieszane. Ciasto na chleb pszenny może być lekko mokre i klejące, nie jest to nieprawidłowe.

Dwie podłużne kajzerki długości około 30 cm obsyp mąką, olejem bądź papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych blaszek wlej ciasto po połowie do każdej z nich. Chleb posyp makiem, sezamem, siemieniem, lekko wciśnij w ciasto. Możesz zrobić również bez żadnych dodatków. Blaszki przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut. Włącz piekarnik i nagrzej go do 220 stopni.

Gdy najprostszy chleb pszenny już wyrośnie włóż blaszki do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut na środkowym poziomie, na ustawieniu piekarnika góra – dół. Po zakończeniu pieczenia od razu możesz wyciągnąć do z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chleb powinien bez problemu wyjść z blaszki.

Po ostygnięciu można go już kroić na kawałki i jeść ze smakiem np. z masełkiem.

Smacznego!

Polecam również wypróbowanie innych rodzajów pieczywa, które są na stronie:

Chleb pszenny

Domowe wypieki to idealny sposób na przepyszne śniadanie. Prosty przepis na chleb pszenny jest idealny na szybki wypiek pieczywa pszennego. Nikt nie odrzuci kromki świeżego chlebka z masełkiem. Ja osobiście uwielbiam ten smak! Przepis na domowy chleb pszenny jest bardzo prosty. Składa się tylko z kilku składników. Potrzebujemy mąki, wody, drożdży, oleju i soli. Następnie wystarczy zmieszać wszystkie składniki, odczekać kilkanaście minut do wyrośnięcia oraz wypiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 40 minut. Po ostygnięciu możemy się cieszyć przepysznym chrupiącym z zewnątrz i miękkim w środku chlebku pszennym. Koniecznie wypróbuj również bułki kajzerki. Taki chleb jest świeży jeszcze przez kilka kolejnych dni.