Celiakia- nietypowe objawy, które najczęściej lekceważymy

Celiakia nazywana również chorobą trzewną to przewlekła, wielonarządowa choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której układ odpornościowy atakuje komórki jelita pod wpływem obecności glutenu.  Wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojej dolegliwości, ponieważ celiakia bardzo często daje objawy, które można przypisać wielu innym schorzeniom. Sprawdź, jakie objawy powinny cię zaniepokoić, lepiej ich nie bagatelizować, ponieważ nieleczona celiakia może mieć bardzo negatywne konsekwencje zdrowotne. Celiakia- nietypowe objawy, które najczęściej lekceważymy.

Czym jest celiakia?

Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym czyli spowodowaną przez niewłaściwą reakcję odpornościową organizmu przeciw zdrowym tkankom własnego organizmu, w której spożywanie glutenu powoduje uszkodzenie kosmków jelita cienkiego – maleńkich wypustek pokrywających błonę śluzową, których zadaniem jest wchłanianie składników odżywczych z pożywania. Szacuje się, że celiakia dotyczy przynajmniej 1% populacji, Najczęściej diagnozowana jest między 30-50 rokiem życia. dwukrotnie częściej dotyka kobiet niż mężczyzn.

Konsekwencjami nieleczonej celiakii to zapalenie i zniszczenie wyściółki jelita, które powodują wiele bardzo nieprzyjemnych objawów i jednocześnie zaburzają przyswajanie niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych prowadząc jednocześnie do ich niedoborów.

Gdy z diety zostanie usunięty gluten, objawy ustają, jelito zaczyna się goić, a jego funkcjonowanie wraca do normy.

Nietypowe objawy celiakii

Do najbardziej charakterystycznych objawów celiakii zalicza się:

  • biegunki tłuszczowe lub wodniste
  • utrata masy ciała, chudnięcie, objawy niedożywienia
  • ból brzucha
  • zaburzenia rozwoju, zmiana usposobienia, niski wzrost, brak masy mięśniowej, utrata apetytu, wzdęty brzuch (u dzieci)

Jednak celiakia nie zawsze objawia poprzez objawy związane z układem trawienia i  może dawać także objawy widoczne na skórze oraz układów nerwowego, krwiotwórczego, moczowo-płciowego i mięśniowo-szkieletowego. Są to między innymi:

  • nawracające afty,
  • osłabienie mięśni,
  • trudności z oddychaniem,
  • utrata masy kostnej lub osłabienie kości,
  • zmiana usposobienia,
  • bóle kostno-stawowe,
  • osłabienie zębów,
  • kruche i łamliwe paznokcie,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • niedobory związane z niedostatecznym wchłanianiem składników pokarmowych (np. żelaza, witaminy B12, wapnia),
  • obniżona płodność,
  • nieustanne uczucie zmęczenia,
  • uporczywe bóle głowy,
  • bóle stawów i mięśni,
  • opryszczkowate zapalenie skóry.

Celiakia- leczenie

W chwili obecnej osoby skarżące się na celiakie nie mają możliwości leczenia farmakologicznego. Jedyną znaną i stosowaną formą leczenia jest stosowanie ścisłej i restrykcyjnej diety bezglutenowej do końca swojego życia, ponieważ z celiakii nie da się całkowicie wyleczyć. A nieprzestrzeganie diety niszczy jelito cienkie i prowadzi do niedożywienia.

Osobom chorym na celiakie poleca się spożywanie:

  • pieczywo i kasze: pieczywo bezglutenowe, pieczywo ryżowe, makaron ryżowy, makaron sojowy, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana, płatki ryżowe, płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, kukurydza prażona, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, skrobia ryżowa, mąka ryżowa, ryż dmuchany, mąka gryczana, mąka z prosa, mąka sojowa, siemię lniane; należy zwracać uwagę, czy płatki ryżowe lub kukurydziane nie zawierają słodu jęczmiennego (zabronionego produktu)
  • mleko i produkty mleczne: mleko, kefir, maślanka, ser biały, jaja, jogurt naturalny; produkty, takie jak: śmietana, serki topione, sery żółte, jogurty smakowe, serki homogenizowane mogą zawierać jako zagęstnik skrobię pszenną (zabroniony produkt)
  • olej i tłuszcze: masło, margaryna, olej, oliwa z oliwek, tran i inne tłuszcze zwierzęce
  • wszystkie warzywa i owoce, również przetwory owocowe i owoce suszone
  • mięso i wędliny: wszystkie gatunki mięs, ryby, owoce morza, szlachetne wędliny, podroby
  • słodycze: słodycze i ciasteczka bezglutenowe, miód, cukier, fruktoza, dekstroza, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, galaretki, różne rodzaje orzechów, mak, sezam, dżem, syrop glukozowy, czekolada bez nadzienia, kakao naturalne
  • napoje: kawa naturalna, kawa rozpuszczalna, herbata czarna, herbata ziołowa, woda mineralna gazowana i niegazowana, napoje i soki owocowe
  • dodatki: drożdże naturalne, zioła, przyprawy jednoskładnikowe, ocet winny, ocet z jabłek, żelatyna, proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, niektóre musztardy, niektóre majonezy i przeciery pomidorowe
  • alkohol: alkohole destylowane, wino, nalewki; należy zachować ostrożność w przypadku likierów, gdyż mogą zawierać niewielkie ilości glutenu.