Bułeczki cebulowe

Bułeczki cebulowe to przepis na sprawdzone i przepyszne bułki z dodatkiem przypieczonej cebulki. Przygotowuje się je bardzo szybko, są nieskomplikowane, świeże nawet kolejnego dnia od wykonania. Przepysznie smakują z dodatkiem sera, wędliny czy pasty warzywnej. Bardzo dobrze smakują również bez żadnych dodatków. Robię je często w weekend jako urozmaicenie pieczywa do śniadania. Bułeczki cebulowe są bardzo aromatyczne, mają zapach świeżo upieczonej cebulki, ale w smaku cebula nie jest całkowicie dominująca. Dzięki przesianiu mąki oraz podwójnemu wyrastaniu są mięciutkie, delikatne a skórka jest chrupiąca. Koniecznie wypróbuj bułeczki cebulowe a będziesz je robić systematycznie.

Bułeczki cebulowe – Składniki

  • 500 gram mąki pszennej
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 280 mililitrów letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 średnie cebule

bułeczki cebulowe

Bułeczki cebulowe – Wykonanie

Do sporej wielkości miski rozkrusz 20 gram drożdży, wsyp łyżkę cukru, 4 łyżki ciepłej wody i wymieszaj na jednolitą masę. Poczekaj kilka minut, by drożdże zaczęły rosnąć. Po kilku minutach do miski z drożdżami wsyp 500 gram przesianej mąki pszennej, trzy łyżki oleju oraz łyżeczkę soli.

Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto może być wyrabiane tylko kilka minut, do połączenia składników. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencje. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz cebulowy. Cebulę obierz i poszatkuj na bardzo drobne kawałki, następnie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju bądź oliwy. Wrzuć całą cebulę i opiekaj na niewielkim ogniu przez około 7 minut co chwile mieszając, by się nie przypaliła. Cebula powinna być zarumieniona nie przypalona. Cebulka powinna być lekko klejąca, nie sucha, ale również nie pływająca w tłuszczu. Przełóż do pojemnika i odłóż do ostygnięcia.

bułeczki cebulowe

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Część cebuli pozostaw celem posypania na przygotowanych bułeczkach. Zamieszaj ciasto z cebulą, by znajdowała się ona równomiernie w całym cieście. Następnie ponownie pozostaw ciasto celem wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto ponownie podwoi swoją objętość przełóż je na stolnicę i podziel na 6-8 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę i spłaszcz, by kształtem przypominała bułeczkę. Bułki cebulowe obsyp na wierzchu pozostawioną cebulą, przyciśnij lekko, by cebula nie spadła. Gotowe bułeczki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bądź obsypanej mąką, zachowaj odstępy, ponieważ bułeczki cebulowe urosną jeszcze podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C na ustawieniu góra – dół. Blaszkę włóż do piekarnika na środkowy poziom i piecz je około 25 minut. Wyciągnij zaraz po zakończeniu pieczenia. Cebulka na wierzchu może się lekko zarumienić i wyglądać jak przypalona, jednak nie spowoduje to, że stanie się gorzka, nie jest to nieprawidłowy stan.

Smacznego!

Bułeczki cebulowe

Bułki cebulowe to wariacja na temat klasycznych pszennych bułeczek. Bułki cebulowe na drożdżach robi się wyjątkowo szybko. Są one miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz a największym ich atutem jest dodatek cebuli i aromatyczny smak cebulki. Bułeczki cebulowe są pyszne jako osobny posiłek, nie potrzeba do nich żadnych dodatków, choć ja lubię z dodatkiem masełka, Przepis na bułki cebulowe to imprezowy HIT, robię malutkie bułeczki i serwuje jako dodatek do sałatek i mięsa na imprezach. Sprawdź koniecznie klasyczne bułki kajzerki.