Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem

Bruschetta to bardzo popularna włoska kanapka. Składa się z pieczonej bagietki, oliwy, sosu pomidorowego oraz dodatków takich jak włoska szynka, ser mozarella, parmezan bądź inny ulubiony ser. Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to wariacja na temat klasycznej kanapki.

Klasyczna bruschetta składa się z wyłącznie z chleba, oliwy i sosu pomidorowego, jednak ja zrobiłam dziś wersję bogatszą z czosnkiem, szynką parmeńską oraz posypane parmezanem. Było to moje i męża leniwe sobotnie śniadanie, ale danie to idealnie się sprawdzi jako przekąska dla gości, przystawka na kilkudaniowym posiłku w uroczystym gronie. W wersji bezmięsnej z pomidorkami koktajlowymi, małymi kuleczkami mozarelli będzie przegryzką dla dzieci między posiłkami, albo daniem na imprezie dziecięcej.

Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem – Składniki

Z podanych składników sporządzimy około 15 małych kanapeczek

  • 2 półbagietki bądź jedna duża bagietka
  • 4 plastry szynki parmeńskie bądź innej włoskie wolno dojrzewającej szynki
  • tarty parmezan do posypania kanapek
  • oliwa z oliwek
  • przetarte pomidory w butelce bądź koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem

Bagietki pokrój pod ukosem na około 2 centymetrowe paski, następnie pokrój je pod kątem, by uzyskać bardziej podłużne kromki.

Każdą kromkę posmaruj odrobiną oliwy. Ja mam oliwę z atomizerem, więc psikam każdą z nich 2 bądź 3 razy, ale można również nalać na każdą kanapkę odrobinę oliwy bądź posmarować za pomocą piórka bądź papieru kuchennego.

Do miseczki włóż 6 łyżek przetartych pomidorów bądź koncentratu pomidorowego, w prasce przeciśnij 1 ząbek czosnku i dodaj do miseczki. Następnie dodaj łyżeczkę cukru, odrobinę soli i wymieszaj dokładnie.

Na każdą kanapkę nałóż łyżeczkę przygotowanej wcześniej pasty pomidorowej.

Szynkę parmeńską poszarp na niewielkie kawałki. Parmezan pokrój w cieniutkie plasterki chyba, że masz parmezan w plastrach.

Na każdą kanapeczką nałóż szynkę, ser.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż kanapki do piekarnika na 10 minut.

Kanapki będą pyszne na ciepło i na zimno.

Smacznego!