Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem

Bruschetta to bardzo popularna włoska kanapka. Składa się z pieczonej bagietki, oliwy, sosu pomidorowego oraz dodatków takich jak włoska szynka, ser mozarella, parmezan bądź inny ulubiony ser. Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to wariacja na temat klasycznej kanapki.

Klasyczna bruschetta składa się z wyłącznie z chleba, oliwy i sosu pomidorowego, jednak ja zrobiłam dziś wersję bogatszą z czosnkiem, szynką parmeńską oraz posypane parmezanem. Było to moje i męża leniwe sobotnie śniadanie, ale danie to idealnie się sprawdzi jako przekąska dla gości, przystawka na kilkudaniowym posiłku w uroczystym gronie. W wersji bezmięsnej z pomidorkami koktajlowymi, małymi kuleczkami mozarelli będzie przegryzką dla dzieci między posiłkami, albo daniem na imprezie dziecięcej.

Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem – Składniki

Z podanych składników sporządzimy około 15 małych kanapeczek

  • 2 półbagietki bądź jedna duża bagietka
  • 4 plastry szynki parmeńskie bądź innej włoskie wolno dojrzewającej szynki
  • tarty parmezan do posypania kanapek
  • oliwa z oliwek
  • przetarte pomidory w butelce bądź koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem

Bagietki pokrój pod ukosem na około 2 centymetrowe paski, następnie pokrój je pod kątem, by uzyskać bardziej podłużne kromki.

Każdą kromkę posmaruj odrobiną oliwy. Ja mam oliwę z atomizerem, więc psikam każdą z nich 2 bądź 3 razy, ale można również nalać na każdą kanapkę odrobinę oliwy bądź posmarować za pomocą piórka bądź papieru kuchennego.

Do miseczki włóż 6 łyżek przetartych pomidorów bądź koncentratu pomidorowego, w prasce przeciśnij 1 ząbek czosnku i dodaj do miseczki. Następnie dodaj łyżeczkę cukru, odrobinę soli i wymieszaj dokładnie.

Na każdą kanapkę nałóż łyżeczkę przygotowanej wcześniej pasty pomidorowej.

Szynkę parmeńską poszarp na niewielkie kawałki. Parmezan pokrój w cieniutkie plasterki chyba, że masz parmezan w plastrach.

Na każdą kanapeczką nałóż szynkę, ser.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż kanapki do piekarnika na 10 minut.

Kanapki będą pyszne na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem

Bruschetta to przepyszna kanapeczka, przekąska, która pochodzi z Włoch. Domowa Bruschetta w podstawowej to bagietka pokrojona na małe kawałki, zwilżona oliwą z oliwek, czosnkiem. Jednak zazwyczaj dodatkowo dodaje się inne składniki takie jak sos pomidorowy, długo dojrzewające szynki czy twarde sery np. parmezan. Bruschetta z pomidorami jest najpopularniejsza, ja jednak wole bardziej wytrawne wersje. Zazwyczaj robię ją z dodatkiem szynki parmeńskiej i parmezanu bądź mozzarelli. Bagietkę bądź bułkę paryską lekko polewam oliwą, nakładam przeciśnięty przez praskę czosnek, na to łyżeczkę pasty pomidorowej, pokrojoną na drobno szynkę oraz ser. Wszystko na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Czasem robię na śniadanie a czasem jako przystawka do kolacji, uwielbiam bruschettę z czerwonym winem.