5 niebezpiecznych rzeczy w kuchni! Na pewno masz je wszystkie!

Posiadasz w kuchni spore ilości sprzętu, narzędzi kuchennych, które wydają się być całkowicie bezpieczne i nie zagrażające twojemu życiu ani życiu naszych najbliższych. Jednak jeśli korzystamy z nich nieprawidłowo mogą one stanowić bezpośrednie zagrożenie!

1) Noże kuchenne – aby dobrze nam służyły muszą być zawsze naostrzone, tępy nóż spowoduje, że nie pokroimy mięsa, warzyw czy owoców. Jednak wystarczy ułamek sekundy, chwila nieuwagi i możemy się skaleczyć a nawet stracić palec. Dodatkowo uszkodzony naskórek szybciej ulega zakażeniom i jest bardziej podatny na bakterie.


2) Deski do krojenia – źle użytkowane mogą być siedliskiem bakterii. Nigdy nie używaj tej samej deski do warzyw i owoców. Surowe mięso może pozostać we włóknach deski i przenosić się na warzywa i osoce, które jemy nie stosując obróbki cieplnej. 

3) Patelnia teflonowa – używana poprawie jest idealna do smażenia, potrawy się nie przyklejają do powierzchni, równomiernie się smażą. Patelnie teflonowe mają jednak to do siebie, że łatwo je uszkodzić. Powoduje to, że z uszkodzonych elementów patelni wydzielają się rakotwórcze i toksyczne związki chemiczne. To samo dzieje się, gdy przegrzejemy patelnie teflonową. Uszkodzoną patelnie należy natychmiast wyrzucić!
 

4) Gąbka kuchenna – jest to idealne miejsce do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Gąbki często są wilgotne, znajdują się na nich resztki jedzenia. Samo wypłukanie jej nie starczy, by pozbyć się zarazków. Gąbki powinno zmieniać się maksymalnie co kilka dni. Nie trzymać na blacie tej samej gąbki tygodniami bądź miesiącami, bo po takim okresie na pewno nie nadają się już do użytkowania. 

5) Ręczniki kuchenne – podobnie jak gąbki są idealnym miejscem do rozwoju drobnoustrojów. Mamy z nimi kontakt przez cały czas. Nie należy używać tych samych ręczników do wycierania rąk, warzyw, naczyń. Do każdej z tych czynności powinien być inny ręcznik. 
Dodatkowo pamiętajmy, by wszystkie sprzęty, narzędzia oraz chemię i jedzenie zabezpieczyć przed dostępem małych dzieci! Dbajmy o swoje bezpieczeństwo, ale również o bezpieczeństwo najmłodszych.
Macie jeszcze inne pomysły co w kuchni pozornie jest bezpiecne ale należy na to uważać? Wpiszcie w komentarzu!
Pozdrawiam!